RESILIEN DAN ADAPTASI 2 PENGGIAT SENI DALAM MEMBUDAYAKAN 3 PERSEMBAHAN SENI SECARA TALIAN (DIGITAL) SEBAGAI 4 NORMAL BAHARU PASCA COVID-19: RESILIENCE AND ADAPTATION OF 2 ARTISTS IN CULTIVATING 3 ONLINE (DIGITAL) ART PERFORMANCES AS 4 NEW NORMALS POST-COVID-19 - Sri Ningsih Sukirman; Patricia Jipoh (Jurnal Gendang Alam (GA), 2021)
Penularan pandemik COVID-19 di Malaysia yang mula dikesan pada akhir bulan Januari 2020 lalu telah memaksa kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang seterusnya dilanjutkan kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan disusuli dengan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mulai 18 Mac 2020. Bukan itu sahaja, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di beberapa kawasan juga dilaksanakan. Memandangkan pengalaman PKP ini adalah pertama kali bagi kebanyakan penduduk dan tempohnya yang panjang sehingga memberikan impak terhadap pelbagai sektor ekonomi negara. Salah satu sektor berkenaan ialah industri media, seni dan hiburan. Penularan pandemik COVID-19 dan pelaksanaan PKP didapati memberikan kesan yang mendalam terutamanya terhadap penggiat seni (profesional dan tidak formal) di negeri Sabah. Asas permasalahan kajian ini didasarkan pada dua isu, iaitu (i) bagaimanakah tahap dan ciri-ciri resilien penggiat seni (profesional dan tidak formal) sepanjang PKP (termasuk PKPB, PKPP dan PKPD) yang berlangsung? dan (ii) bagaimanakah mereka mengadaptasi pendekatan persembahan (seni tari, seni teater dan seni muzik) dari normal biasa bersifat fizikal ke normal baharu, iaitu ‘pentas’ digital dan cabaran yang terpaksa dihadapi dalam tempoh PKP, PKPB, PKPP, PKPD dan pasca COVID-19 nanti? Oleh itu, objektif kajian ini adalah (i) mengenal pasti tahap dan ciri-ciri resilien (daya tahan) penggiat seni sepanjang tempoh PKP termasuk PKPB, PKPP dan PKPD yang dikaji di negeri Sabah (ii) meneliti kepelbagaian strategi adaptasi yang dilakukan oleh pengiat seni persembahan dalam tempoh PKP (termasuk PKPB, PKPD dan PKPP) dalam konteks perubahan daripada amalan normal biasa kepada amalan normal baharu yang dilakukan oleh penggiat seni persembahan di negeri ini (iii) mencadangkan strategi semerta, jangka pendek, jangka sederhana dan jangka panjang yang boleh dilaksanakan dalam memperkasa penggiat seni persembahan dengan mengambil kira perubahan kepada amalan normal baharu dan budaya aplikasi digital pasca COVID-19. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif yang disokong oleh kaedah kualitatif. Kaedah kuantitatif melibatkan temu bual penggiat seni tari menggunakan borang soal selidik. Kajian fundamental ini dijangka dapat menyumbang dalam penyediaan pelan pengurusan risiko dan krisis penularan pandemik dan pembuatan polisis berkaitan dengan bidang seni tari. The COVID-19 pandemic in Malaysia which was first detected at the end of January 2020 has forced the government to implement the Movement Control Order (MCO) which was subsequently extended to conditional Movement Control Order (CMCO) and followed by the Recovery Movement Control Order (RMCO) starting 18 March 2020. Not only that, but the Enhanced Movement Control Order (EMCO) in some areas was also implemented. Considering that the experience of MCO is the first time for most residents and its long duration until it is found to have an impact on various sectors of the country’s economy. One of these sectors is the media, arts and entertainment industries. The COVID-19 pandemic and the implementation of the MCO have had a profound effect especially on arts players (professional and informal) in Sabah. The basis of the problem is based on two issues, namely (i) how is the level and characteristics of resilience of art players (professional and informal) during the MCO (including CMCO, RMCO and EMCO) held? and (ii) how do they adapt their performance approach (dance, theatrical arts and musical arts) from normal physical to new normal, namely the digital ‘stage’ and the challenges faced during the MCO, CMCO, RMCO, EMCO and post-COVID-19 period? Therefore, the objectives of this study are (i) identify the level and characteristics of resilience (resilience) of art players during the MCO including CMCO, and EMCO studied in Sabah (ii) examine the various adaptation strategies performed by performing arts players during the MCO period (including CMCO, RMCO and EMCO) in the context of changes from normal practices to new normal practices performed by performing arts players in the state (iii) propose a strategy as bright, short-term, medium and long term as feasible in empowering performing arts players taking into account changes to new normal practices and post-COVID-19 digital application culture. The study used a quantitative approach supported by qualitative methods. Quantitative methods involve interviewing dance artists using questionnaires. This fundamental study is expected to contribute to the preparation of risk management plans and pandemic contagion crises and policy making related to the field of dance arts.