ULUNG BUAYEH: TABURAN DAN REKA BENTUK BERDASARKAN KONTEKS ARKEOLOGI - Jelinus, Jaswin (Jurnal Borneo Arkhailogia (Heritage, Archaeology and History), 2018)
Masyarakat Lundayeh memiliki keunikan dalam amalan tradisi budaya yang membawa kepada pelbagai bentuk tinggalan tapak arkeologi warisan budaya. Salah satunya adalah Ulung Buayeh. Kewujudannya penting kepada tradisi guar efigi di Malaysia dan Asia Tenggara kerana sifat fiturnya yang tidak ditemui di tempat lain. Tambahan pula, hanya Borneo memiliki tinggalan ini, manakala cuma kawasan di Kampung Long Pasia dan Kampung Long Mio yang memiliki tapak yang terpelihara dan masih belum ditemui sepenuhnya. Artikel ini bertujuan untuk mengkaji mengenai bentuk fizikal dan keberadaan tapak Ulung Buayeh.