Perilaku Buli Dalam Kalangan Pelajar Universiti ”Satu Tindakan, Satu Perbezaan” - Laila Wati Madlan@Endalan (Jurnal Psikologi dan Kesihatan Sosial, 2025)
Kajian ini adalah berkaitan tentang perilaku buli dalam kalangan pelajar unversiti. Objektif kajian adalah untuk mengenalpasti tingkahlaku buli yang paling lazim dalam kalangan pelajar university dan juga meneroka maklumbalas pelajar terhadap pengalaman buli. Responden kajian terdiri daripada pelajar universiti seramai 30 orang dan soal selidik di edar melalui Google Form. Alat kajian yang digunakan adalah victimization, perpetration, bystander behaviour, perceived norms, social support & coping dan wellbeing & safety. Hasil kajian mendapati tinglahlaku buli yang sering dialami oleh responden adalah buli verbal, fizikal, pemerasan, buli sosial, buli ditempat kerja dan juga sindiran. Manakala maklumbalas daripada pelajar yang dibuli adalah seperti berdiam atau menahan diri, melawan atau memberi tindak balas, mengelak dan mencari sokongan sosial.