Relationship Between Parent-Child Attachment Style and Emotional Regulation in Young Adults - Agnis Sombuling (Jurnal Psikologi dan Kesihatan Sosial, 2025)
Kajian kuantitatif ini meneliti hubungan antara gaya perapatan ibu bapa–anak dan strategi pengawalan emosi dalam kalangan dewasa awal di Malaysia. Seramai 105 orang responden terlibat, dengan pengalaman perapatan semasa zaman kanak-kanak diukur menggunakan Parental Bonding Instrument (PBI), manakala strategi pengawalan emosi semasa dinilai melalui Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) yang memfokuskan kepada penilaian semula kognitif dan penindasan ekspresi emosi. Analisis korelasi Pearson dan ANOVA satu hala telah dijalankan menggunakan SPSS Versi 29. Dapatan menunjukkan bahawa dimensi penjagaan ibu bapa, khususnya penjagaan bapa, mempunyai hubungan signifikan dengan penggunaan penilaian semula kognitif, manakala penjagaan ibu menunjukkan hubungan negatif yang signifikan dengan penindasan emosi. Tiada hubungan signifikan ditemui antara dimensi perlindungan berlebihan dan pengawalan emosi. Keputusan ANOVA turut menunjukkan perbezaan signifikan dalam skor penilaian semula kognitif antara gaya perapatan bagi kedua-dua ibu bapa, dengan gaya perapatan selamat dikaitkan dengan penggunaan strategi tersebut yang lebih tinggi, namun tiada perbezaan signifikan ditemui bagi penindasan emosi. Secara keseluruhan, kajian ini menekankan kepentingan perapatan awal ibu bapa dalam pembentukan pengawalan emosi yang adaptif semasa dewasa awal.