PENGARUH ETIKA KERJA ISLAM TERHADAP KECERDASAN EMOSI DAN EMOTIONAL LABOR DALAM KALANGAN PIHAK PENGURUSAN DI SEKTOR AWAM TERPILIH : The Influence of Islamic Work Ethics on the Emotional Intelligence and Emotional Labour among Selected Public Sector Management - KEE MOHD YUSSOF, KEE.Y.SABARIAH BTE; MASLI, AG MOHD RUSLAIMIE BIN (MANU Journal of Humanities, 2021)
Kertas kerja ini bertujuan untuk mengenal pasti pengaruh etika kerja Islam terhadap emosi pekerja dan kecerdasan emosi dalam kalangan pekerja. Kajian ini merupakan kajian rintis yang melibatkan 58 orang responden dalam kalangan pihak pengurusan dan profesional di Kementerian Sumber Manusia. Hasil analisis kajian kuantitatif mendapati amalan etika kerja Islam berada pada tahap yang tinggi. Kajian ini mendapati amalan etika kerja Islam di tempat kerja mempengaruhi kecerdasan emosi, malah ia mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap emosi pekerja melalui dimensi emosi tersirat. Ini menunjukkan dengan mengamalkan etika kerja Islam, pihak pengurusan dalam sektor awam mengekspresikan emosi yang baik dengan menggambarkan perasaan sebenar (ikhlas) ketika berinteraksi sesama pekerja dan pelanggan. This paper aims to identify the influence of Islamic Work Ethic on emotional labour and emotional intelligence among the management and professional staff at the Ministry of Human Resources. This research is a pilot study which involved 58 management and professional staff as respondents. Based on a quantitative statistical analysis, this study found out that the practice of Islamic Work Ethic was at a high level. The result of this study showed that the practice of Islamic Work Ethic in a workplace affects the emotional intelligence of employees and it has a significant influence on emotional labour through deep acting dimension. Thus, this study proves that by practicing Islamic Work Ethic, the managements in the public sector express good emotions by showing their real feelings and sincerity when they are interacting with employees and customers.