PENGGUNAAN BAHASA MELAYU DI DALAM PENGAJARAN BAHASA INGGERIS: SOROTAN TEORI DAN KAJIAN LEPAS: The Use of Malay Language in Teaching English as a Second Language - NOOR HAYATI ROMLI; MOHD SALLEHHUDIN ABD AZIZ; PRAMELA KRISH N KRISHNASAMY (MANU Journal of Humanities, 2022)
Dalam konteks pengajaran bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua di Malaysia, terdapat dua isu utama yang sering menjadi topik perbahasan iaitu penggunaan bahasa Melayu dalam kalangan guru Bahasa Inggeris bukan opsyen. Secara umumnya, penggunaan bahasa pertama dalam pengajaran bahasa kedua oleh guru-guru sering dianggap sebagai satu amalan yang boleh mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran. Malahan, ia bertentangan dengan konsep pengajaran bahasa kedua yang mementingkan penggunaan maksimum bahasa sasaran. Guru-guru bukan opsyen pula merupakan guru-guru yang pada awalnya dilatih untuk mengajar mata pelajaran seperti Geograi, Sains, Fizik, Sejarah dan Bahasa Melayu tetapi sebaliknya mereka diminta untuk mengajar Bahasa Inggeris kerana kekurangan guru opsyen di sekolah. Kajian ini menggunakan reka bentuk penyelidikan kualitatif dan seramai enam orang guru bukan opsyen Bahasa Inggeris telah dipilih secara rawak dari empat buah sekolah menengah di daerah Temerloh, Pahang. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti jika guru-guru ini menggunakan bahasa Melayu di dalam bilik darjah mereka dan sebab penggunaannya. Mereka juga ditemu bual dan sesi pengajaran mereka telah dirakam untuk meneliti situasi penggunaan bahasa Melayu. Dapatan menunjukkan bahawa penggunaan bahasa pertama masih berlaku dalam pengajaran bahasa kedua dan terdapat perbezaan penggunaan bahasa Melayu oleh guru Bahasa Inggeris bukan opsyen. Justeru, adalah penting guru-guru diberi latihan yang cukup untuk mengajar bahasa kedua ini untuk mengurangkan penggunaan bahasa pertama. In the context of teaching English as a second language in Malaysia, the main issue of the use of Malay language by English teachers including the non-option English teachers has often become the topic of debate. In general, the use of first language in teaching a second language is often considered as a practice that can disrupt the teaching and learning process. In fact, it is contrary to the concept of L2 teaching which emphasizes the maximum use of the target language. Meanwhile, nonoption teachers are teachers who were initially trained to teach subjects such as Geography, Science, Physics, History and Malay but instead they are required to teach English due to the lack of English option teachers in the school. This study used a qualitative research design and a total of six non-English option teachers were randomly selected from four secondary schools in the district of Temerloh, Pahang. This study aimed to examine whether these teachers used Malay language in their classrooms and the reasons for their use. They were interviewed and English lessons were recorded to identify situations in which Malay language was utilised. The findings showed that the use of the first language still occured in the teaching of the second language and there were differences in the use of Malay language by non-English option teachers. This study concludes that it is important to provide sufficient training to English teachers to reduce the use of the first language in teaching this second language.