KEBERKESANAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) DALAM MEMUPUK KESEPADUAN SOSIAL: The Effectiveness of the Pupils Integration for Unity Programme (RIMUP) in Nurturing Social Cohesion among Students - HUSSIEN, HASNUL HUSNA; ABDULLAH, MOHD SYARIEFUDIN (MANU Journal of Humanities, 2018)
Abstrak Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah program yang dibangunkan untuk memupuk perpaduan dalam kalangan pelajar sekolah pelbagai etnik melalui program-program yang dijalankan. Justeru, kajian ini dilaksanakan bagi menilai persepsi pelajar terhadap keberkesanan program RIMUP yang telah dilaksanakan di sekolah. Antara elemen yang dikenal pasti dalam mencapai matlamat RIMUP adalah aktiviti RIMUP dan keberkesanan usaha memupuk kesepaduan sosial dalam kalangan pelajar yang berbeza etnik. Kajian ini dilaksanakan dalam kalangan pelajar di dua buah sekolah rendah yang berlainan jenis di Selangor. Responden terdiri daripada 80 orang pelajar iaitu, 47 pelajar Melayu dan 33 pelajar Cina. Kaedah tinjauan menggunakan borang soal selidik telah diaplikasi untuk proses pengumpulan data menerusi persampelan rawak mudah. Dapatan kajian menunjukkan pelajar Melayu secara signifikannya menerima baik keseluruhan aktviti yang dilaksanakan dalam program RIMUP. Namun, penerimaan dalam kalangan pelajar Cina pula didapati kurang memuaskan. Bagaimanapun, terdapat tiga aktiviti dikesan diterima baik oleh kedua-dua etnik tersebut, iaitu aktviti sukan dan permainan, aktviti perayaan dan perhimpunan, dan aktviti perkhemahan dan lawatan. Ketigatiga aktviti tersebut dikesan mempunyai potensi memupuk kesepaduan sosial dalam kalangan etnik yang dikaji. Kata kunci: RIMUP, kesepaduan sosial, sekolah, etnik, kokurikulum. Abstract The Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) programme is designed to instil harmony among school students of various ethnicities. This study was conducted to evaluate the effectiveness of RIMUP programmes implemented in schools. Among the elements identified to achieve the goals of RIMUP were RIMUP activities and the effectiveness of the efforts to inculcate societal cohesion among students of different ethnic backgrounds. The study was conducted among primary school students from two different types of schools in Selangor. A questionnaire survey was administered using simple random sampling method in the data collection process. 80 respondents in total were involved namely Malay respondents and 33 Chinese respondents. Findings showed that RIMUP activities were well-accepted among Malay students. However, the results indicated the rate of acceptance among Chinese students as less satisfactory. Nevertheless, three activities were well-accepted by both ethnic groups. These were sports and games activities, celebrations and gathering activities, and camping and visiting activities. These activities were identified as potentially able to inculcate social cohesion among the ethnic groups in the study. Keywords: RIMUP, social cohesion, nation, school, ethnic, cocurriculum.