RESPONS AHLI PAS TERHADAP PILIHAN RAYA DAN KERJASAMA POLITIK: Response of PAS Members toward Their Party’s Coalition - MOHD ISA, NUR AYUNI; AHMAD, ZAID; TALIB, AHMAD TARMIZI (MANU Journal of Humanities, 2018)
Abstrak Parti Islam Se-Malaysia (PAS) telah menyertai kesemua pilihanraya, iaitu sejak tahun 1955 sehingga kini dan merupakan parti pembangkang yang paling lama di Malaysia. PAS telah menjalinkan kerjasama politik sebanyak lima kali dengan pelbagai parti bermula pada tahun 1974–2016. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji respons ahli PAS terhadap pilihan raya dan kerjasama politik yang disertai oleh PAS. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dan juga kuantitatif. Bagi pemerolehan data kualitatif, pengkaji menggunakan dokumen-dokumen rasmi PAS seperti teks-teks ucapan dasar dalam mesyuarat agung (muktamar) tahunan dan khas PAS, dokumen rasmi PAS dan manifesto PAS. Pengumpulan data kuantitatif pula adalah melalui survei menggunakan borang soal selidik yang dilaksanakan ketika perhimpunan Mesyuarat Agung (Muktamar) Tahunan PAS ke-63 (2017). Kajian ini melibatkan 253 responden yang terdiri daripada ahli PAS sahaja. Analisis data menunjukkan bahawa majoriti responden, iaitu lebih 90 peratus bersetuju PAS menyertai pilihan raya sebagai alat untuk mencapai tujuan, matlamat dan perlembagaan parti. Bagi kerjasama politik atau tahaluf siyasi pula majoriti responden, iaitu lebih 90 peratus merasakan ia sebagai satu keperluan untuk merealisasikan cita-cita Islam. Hasil kajian ini memberi gambaran umum dengan bukti empirikal bahawa respons ahli PAS terhadap pilihan raya dan juga kerjasama politik adalah seiring dengan ideologi perjuangan PAS. Kata kunci: Pilihan raya, kerjasama politik, ideologi politik, PAS. Abstract The Islamic Party of Malaysia (PIMP) is longest established opposition party in Malaysia and has participated in all general elections since 1955. PAS has formed political alliances five times with various parties starting from 1974 -2016. This study aims to examine the response of PAS members towards elections and the political cooperation that PAS has engaged in. This study adopts both qualitative and quantitative research methods. For qualitative data, documents such as keynote speech texts in the Annual Muktamar, the Special PAS meetings, official PAS documents and the PAS manifesto were examined. Quantitative data was derived from a survey questionnaire administered during the 63rd Annual PAS Muktamar in 2017. This study involved 253 PAS members as respondents. Analysis of the data indicated the majority of the respondents (more than 90%), agreed that PAS’s participation in elections were means of achieving its objectives, mission and party constitution. In terms of political alliances or tahaluf siyasi the majority of the respondents (more than 90%) perceived it as a requirement in the realisation of Islamic ideals. The findings of this study provides a general overview with empirical evidence that point to PAS members’ responses towards elections and political alliances as being in line with the ideology of the party’s struggle. Keywords: Election, political coalition, political ideology, PAS.