DENSITI, CAKUPAN DAN PENGIKTIRAFAN KESATUAN SEKERJA: ANALISIS KAJIAN LEPAS: Union Density, Coverage and Recognition: A Previous Study Analysis - JANGLI, MUZDALIFAH; ABD. HAMID, FAZLI (MANU Journal of Humanities, 2018)
Abstrak Kajian literatur menunjukkan pelbagai kajian yang dibuat oleh sarjana-sarjana Hubungan Industri tentang pergerakan kesatuan sekerja di seluruh dunia. Pergerakan kesatuan sekerja pastinya mencorakkan sistem hubungan industri. Hal ini demikian kerana kesatuan sekerja merupakan salah satu faktor yang mempunyai matlamat memelihara dan melindungi kebajikan dan kepentingan hak asasi golongan pekerja. Kajian ini menggunakan kaedah analisis sekunder dengan menekankan tiga elemen yang dianggap penting untuk menentukan kekuatan kesatuan sekerja, iaitu densiti kesatuan, cakupan kesatuan dan pengiktirafan kesatuan sekerja. Objektif artikel ini adalah untuk mengenal pasti elemen utama di antara ketiga-ketiga elemen kekuatan kesatuan sekerja yang dijalankan oleh pengkaji-pengkaji lepas. Artikel ini mendapati setiap ketiga-tiga elemen ini dikelaskan secara berasingan, sedangkan rangkuman ketiga-tiga ini perlu dibuat kerana kajian tentang kekuatan kesatuan sekerja boleh diterokai dengan lebih jelas dengan menggunakan faktor densiti kesatuan, cakupan dan pengiktirafan kesatuan. Kedua, kajian terkini khasnya yang menekankan tentang cakupan kesatuan masih terhad. Kajian yang menekankan tentang cakupan kesatuan perlu ditekankan kerana mampu mencorakkan solidariti kesatuan sekerja semasa. Kata kunci: Elemen kekuatan kesatuan sekerja, densiti kesatuan, cakupan kesatuan, pengiktirafan kesatuan. Abstract The literature review shows the various studies made by Industrial Relations scholars on the movement of trade unions worldwide. The trade union’s movement definitely shapes the industrial relations system. This is because trade union is one of the factors that have the goal of preserving and protecting the welfare and importance of the workers’ rights. This research uses the secondary analysis method that emphasizes on the three elements that considered vital in determining the strength of trade union, namely unity density, union coverage and union recognition. The objective of this article is to identify the key element between the three elements of union strength that are often applied based on previous studies. This article finds that each of these three elements is classified separately,whereas the summary of these three need to be made as studies on the strength of trade unions can be explored more clearly by using the factors of union density, coverage and union recognition. Secondly, the latest research especially that emphasizes on the union’s coverage is still limited. A study that emphasizes on the coverage of the union should be emphasized as it depicts the solidarity of current trade unions. Keywords: Elements of union strength, union density, union coverage, union recognition.