NYANYIAN PANTON SEBAGAI MEDIUM HIBURAN DAN PENDIDIKAN MASYARAKAT COCOS DI SABAH: Panton Songs as an Entertainment and Education Medium for the Cocos Community in Sabah - ROMTIE, ISA; AMAT, ASMIATY; SAMAD, LOKMAN ABDUL (MANU Journal of Humanities, 2021)
Abstrak Etnik Cocos merupakan masyarakat minoriti di negeri Sabah yang memiliki pantun seperti masyarakat Melayu. Pantun Cocos mengemukakan pelbagai tema seperti cinta dan kasih sayang, ajaran (nasihat), budi, mengaco (hiburan), kecewa dan perpisahan, agama dan kongajar (lucah). Perbezaan dengan pantun Melayu ialah daripada segi pengucapan dan pemilihan diksi. Gaya pengucapan pantunnya agak unik ditambah dengan ekspresi dan gerak tubuh pemantun ketika melantunkan pantun. Persembahan fizikal pemantun secara tidak langsung memberi hiburan kepada pendengar dan penonton dengan lagak yang bersahaja dan memberikan hiburan berdasarkan persembahan yang dilakukan seperti dalam tarian Melenggok, Selong dan Labuan Tidak Berbukit. Kajian lapangan berbentuk pemerhatian dan temu bual dilakukan di Kampung Balung Cocos, Kampung Skim Cocos dan Kampung Simpang Empat, Kunak, di mana lokasi penempatan orang Cocos. Data dianalisis menggunakan teori Puitika Melayu karya Muhammad Hj Salleh. Kajian mendapati walaupun pantun Cocos sarat dengan hiburan dan gaya penyampaiannya kelihatan tidak serius, ilmu didikan dan pengajaran tidak dilupakan oleh pemantun sebagai pengajaran untuk masyarakatnya. Abstract The Cocos ethnics, a minority community in Sabah, has a ‘pantun’ tradition similar to the Malay community. Cocos ‘pantun’ explores various themes items such as love and passion, advice, good deed, ‘mengaco’ (entertainment), frustration and separation, religion and ‘kongajar’ (vulgarity). The difference with Malay ‘pantun’ is in terms of its articulation and choice of diction. The articulation is rather unique and this is supplemented with the expression and body movements of the ‘pemantun’ during his/her recitation. The physical performance of the ‘pemantun’ provides indirect entertainment to the audience such as the nonchalance and spontaneity of action as expressed in the ‘Melenggok,’ Selong’ and ‘Labuan Tidak Berbukit’ dances. Field study in the form of observations and interviews was conducted in Kampung Balung Cocos, Kampung Skim Cocos and Kampung Simpang Empat, Kunak where the Cocos community is prevalent. Data were analysed using the Puitika Melayu theory by Muhammad Hj Salleh. Findings indicate that although the Cocos ‘pantun’ is heavily embedded with elements of entertainment and portrayed as light-hearted, knowledge and learning are incorporated by the ‘pemantun’ in the composition as lessons for the community.