FAKTOR PEMILIHAN KURSUS BAHASA CINA DAN BAHASA JEPUN: SATU KAJIAN PERBANDINGAN: Factors on Choosing Chinese and Japanese: A Comparative Study - LAM, KAI-CHEE; SUIB, NUR ATHIRAH BINTI; HOE, FOO-TERNG; WEE, SHEAU-PING (MANU Journal of Humanities, 2020)
Walaupun bahasa Inggeris merupakan bahasa antarabangsa, tetapi bahasa-bahasa lain turut memainkan peranan dalam bidang dan hal tertentu. Senario global ini menjelaskan sebab perlunya bahasa asing dipelajari. Kajian ini membandingkan faktor-faktor dan trend pemilihan bahasa Cina dan bahasa Jepun sebagai kursus pelengkap oleh pelajar di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Seramai 100 orang responden mengambil bahagian dalam kajian yang menggabungkan kaedah kualitatif (temu bual) dan kuantitatif (soal selidik) ini. Dapatan kajian menunjukkan bahawa faktor intrinsik lebih berpengaruh untuk pelajar bahasa Jepun, sementara faktor ekstrinsik lebih menyerlah untuk pelajar bahasa Cina. Hasil kajian ini boleh menjadi rujukan para pengajar untuk tujuan penambahbaikan kursus dari segi kandungan dan penyampaian supaya seiring dengan kehendak terkini pelajar universiti. Even though English functions as an international language, other languages still play their role in certain fields and areas. This global scenario explains the need of learning foreign languages. The current study compares the factors and trend of choosing Chinese and Japanese as elective by university students in Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). A total of 100 respondents took part in this mixed-method study, which combines qualitative (interview) and quantitative (questionnaire) method. The results show that the extrinsic factors are more influencial for the students taking Japanese while the intrinsic factors are more influential for those taking Chinese. The results can be a good reference for instructors in improving their courses in terms of content and delivery to fit the latest needs of the university students.