PEMURNIAN TAUHID DI TURKI: ANALISIS TERHADAP USAHA BADIUZZAMAN SAID NURSI: Purification of Tawhid in Turkey: An Analysis of Badiuzzaman Said Nursi’s Efforts - AHMAD ZAHIR, MUHAMMAD SUHAIB; MOHD SHARIF, MOHD FARID (MANU Journal of Humanities, 2020)
Artikel ini membincang dan memperkenalkan usaha pemurnian yang dilakukan oleh Badiuzzaman Said Nursi (1877–1960 M) mendepani permasalahan yang timbul dalam masyarakat Islam di Turki pada awal abad ke-20. Kesan daripada penyerapan nilai dan pengaruh pemikiran luar ketulenan Islam ini telah berjaya mempengaruhi pemikiran masyarakat dalam aspek kepercayaan dan amalan beragama. Justeru, Said Nursi telah menawarkan penyelesaian kepada permasalahan yang timbul ini dengan melaksanakan langkah pemurnian terhadap tauhid dalam masyarakat. Dengan kata lain, artikel ini merupakan analisis usaha Said Nursi terhadap pemurnian tauhid dalam melaksanakan tuntutan dakwah di Turki. Bagi mencapai tujuan tersebut, metode analisis sejarah akan digunakan untuk membincangkan usaha Said Nursi dan mengemukakan penelitian kritikal terhadap usahanya menyelamatkan tauhid umat Islam agar kembali kepada ajaran Islam yang sebenar. Hasil daripada analisis ini akan memperlihatkan bahawa Badiuzzaman Said Nursi merupakan seorang tokoh dakwah yang memberi sumbangan terhadap pemurnian tauhid dalam dunia Islam di samping boleh digunakan sebagai sebuah garis panduan kepada para agamawan, pendakwah dan penyelidik mengetengahkan pemurnian tauhid sebagai usaha dakwah yang penting terhadap masyarakat pada hari ini. This article discusses and introduces the efforts of Tawhid purification undertaken by Badiuzzaman Said Nursi (1877–1960 AD) to address emergent problems within the Turkish Muslim community in early 20th century whereby the absorption of values and thought outside the authenticity of Islam had successfully influenced society thinking in terms of religious beliefs and practices. Said Nursi therefore offered a solution to this problem by implementing measures to purify tawhid in society. This article analyses his efforts in tawhid purification in the implementation of da’wah dictates in Turkey. To achieve this goal, the historical analysis method is utilised to discuss the efforts of Said Nursi and present critical examination of his efforts to save the tawhid of Muslims and ensure they return to the true teachings of Islam. The results of this analysis highlight Badiuzzaman Said Nursi as a da’wah figure who contributed to tawhid purification in the Islamic world. The findings at the same time could be used as guidelines for the religious, preachers and researchers to propose tawhid purification as an important da’wah effort in society today.