KONSEP JIHAD ULAMA MELAYU-ISLAM DALAM KITAB JAWI TERPILIH: SATU ANALISIS: The Jihad Concept of Malay Islamic Scholars in Selected Jawi Books: An Analysis - RAHIMIN AFFANDI ABD RAHIM; SYAMSUL AZIZUL MARINSAH; AHMAD FARID ABD JALAL (MANU Journal of Humanities, 2022)
Sejarah Malaysia membuktikan perjuangan orang Melayu menentang penjajah di Tanah Melayu dilakukan oleh pelbagai pihak dan gerakan. Namun begitu, perjuangan golongan ulama dalam membebaskan Tanah Melayu daripada belenggu penjajahan kurang didedahkan. Justeru, objektif kajian ini cuba menganalisis konsep jihad ulama Melayu-Islam yang terkandung dalam kitab Jawi terpilih. Hal ini perlu bagi membuktikan peranan ulama Melayu Islam dalam menyemarakkan semangat nasionalisme seperti yang terkandung dalam fakta sejarah karya-karya kitab Jawi tersebut. Sehubungan dengan itu, kajian ini merupakan kajian kualitatif yang menggunakan metode pengumpulan data melalui kaedah kepustakaan dan analisis dokumen. Hasil kajian mendapati, peranan ulama Melayu-Islam dalam kebangkitan menentang penjajah terbukti, khususnya Ashab Jawi. Fakta sejarah dalam kitab Jawi yang dipilih membuktikan hal ini walaupun peranan mereka sering ditenggelamkan oleh paparan sejarah tajaan British. Mereka menonjolkan tokoh feudal Melayu sebagai pejuang kemerdekaan terawal. Pandangan palsu ini wajib diperbetulkan demi menimbulkan kebenaran dan menunjukkan dimensi jihad ulama Melayu bercirikan semangat keagamaan dan nasionalisme. The history of Malaysia proves that various parties and movements carried out the struggle of the Malays against the colonialists in Malaya. However, the struggle of the ulama in liberating Malaya from the shackles of colonialism is less exposed. Thus, the objective of this study is an attempt to analyze the concept of jihad of Malay-Muslim scholars contained in selected Jawi books. This is necessary to prove the role of Malay Islamic scholars in igniting the spirit of nationalism as contained in the historical facts of the works of the Jawi book. Therefore, this is a qualitative study that employs data collection techniques such as library research and document analysis. The study results found that the Malay-Muslim scholarsplayed a signficant role in the uprising against the colonialists, specifically the Ashab Jawi. Historical facts in selected Jawi scriptures prove this even though their role is often over shadowed by British -sponsored historical displays. They highlighted Malay feudal figures as the earliest independence fighters. This false view must be addressed to reveal the truth and show the dimension of jihad of Malay scholars characterized by religious spirit and nationalism.