SEJARAH BUNGA EMAS DAN KEDATANGAN ISLAM KE KEDAH: KAJIAN PERBANDINGAN TERHADAP AT-TARIKH SALASILAH NEGERI KEDAH DAN HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA: The History of Bunga Emas and the Advent of Islam in Kedah: A Comparative Study between At-Tarikh Salasilah Negeri Kedah and Hikayat Merong Mahawangsa - NOR ATIQAH BINTI SUKRI (MANU Journal of Humanities, 2022)
Sumber memainkan peranan yang amat signifikan dalam menilai keobjektifan sesebuah peristiwa sejarah. Walau bagaimanapun ada peristiwa yang mempunyai garapan berbeza dalam sesebuah sumber meskipun sumber tersebut merupakan sumber yang terutama. Makalah ini bertujuan menganalisis dua sumber utama dalam Historiografi Negeri Kedah, iaitu At-Tarikh Salasilah Negeri Kedah dan Hikayat Merong Mahawangsa dengan memfokuskan kajian kepada dua peristiwa yang terpilih iaitu Sejarah Bunga Emas dan kedatangan Islam di Kedah. Metodologi kajian yang digunakan dalam makalah ini ialah analisis tekstual dan kajian kepustakaan. Ia didahului dengan perbincangan secara sepintas lalu berkenaan kajian-kajian lepas, metodologi kajian dan latar belakang kedua-dua buah naskhah. Seterusnya, perbincangan difokuskan kepada dua peristiwa terpilih, iaitu berkenaan dengan Sejarah Bunga Emas dan kedatangan serta aktiviti perkembangan ajaran Islam di negeri Kedah. Kajian ini dapat mengetengahkan sumber yang lebih berautoriti dalam kajian Historiografi Negeri Kedah. The source from which something originates or can be obtained is a significant aspect of evaluating the objectivity of a historical event. However, there are events that have different interpretations even in the main sources. This paper aims to analyze two main sources in the Kedah State Historiography, i.e., At-Tarikh Salasilah Negeri Kedah and Hikayat Merong Mahawangsa, by focusing on two selected events: the history of Bunga Emas and the advent of Islam in Kedah. The methodology of research used in this paper is textual analysis and library research. This paper is preceded by a brief discussion of past studies and followed by the research methodology and the background of the two main sources. Next, the discussion focused on the two selected events which are the history of Bunga Emas and the arrival and development of Islamic teachings in the state of Kedah. This study presents more authoritative sources in the study of Kedah State Historiography.