Aplikasi Lughat al-Faṣl dalam Pengajaran Bahasa Arab ~ Using Lughat al-Faṣl in Teaching Arabic Language - MUKHTAR, MOHAMAD ZIYAD BIN; DAMIT, SAINI AG. (MANU Journal of Humanities, 2017)
Penggunaan bahasa Arab dalam proses pengajaran adalah penting bagi memahirkan murid berbahasa. Persekitaran berkomunikasi bahasa Arab yang baik boleh diwujudkan melalui aplikasi Lughat al-Faṣl secara ekspresif dan berkesan. Lughat al-Faṣl ialah perkataan atau ungkapan mudah yang mengandungi arahan, soalan, peneguhan dan larangan dalam Bahasa Arab yang selalu digunakan oleh guru sebagai bahasa perantaraan menyampaikan isi kandungan pelajaran ketika berinteraksi dengan murid dalam kelas. Kajian ini bertujuan mengenal pasti jenis-jenis Lughat al-Faṣl yang digunakan guru dan halangan yang dihadapi dalam mengaplikasi Lughat al-Faṣl dalam PdP Bahasa Arab di sekolah rendah. Di samping itu, kajian ini juga mengetengahkan beberapa langkah dan cadangan untuk memperbaiki amalan Lughat al-Faṣl guru dan mengatasi halangan interaksi lisan tersebut. Kajian ini merupakan kajian kualitatif dengan menggunakan pemerhatian dan protokol temu bual sebagai instrumen kajian. Peserta kajian terdiri daripada empat orang guru bahasa Arab sekolah rendah. Pemerhatian ke atas pengajaran guru dilaksanakan bagi mengenal pasti jenis Lughat al-Faṣl yang digunakan guru. Manakala temu bual pula dijalankan bagi mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan halangan aplikasi Lughat al-Faṣl semasa melaksanakan PdP. Penganalisisan data dilakukan dengan membuat transkrip pengajaran dan temu bual berdasarkan rakaman yang dibuat. Hasil kajian mendapati terdapat tujuh jenis Lughat al-Faṣl yang digunakan guru dan mengenal pasti beberapa halangan yang dihadapi oleh guru ketika mengaplikasikan Lughat al-Faṣl dalam PdP Bahasa Arab termasuk halangan dari segi personaliti dan sikap guru, kelayakan guru dan persekitaran komunikasi bahasa Arab. Dapatan dari pemerhatian dan temu bual juga telah mencadangkan beberapa cara penyelesaian untuk guru mengatasi semua halangan tersebut. The use of the Arabic language in the teaching process is important for students to master the language. The Arabic language communication environment can be created through the application of Lughat al-Faṣl as expressively and effectively. Lughat al-Faṣl, is a simple word or phrase containing instructions, questions, reinforcements, and prohibitions in Arabic that are often used by teachers as a medium to deliver lesson while interacting with students in the classroom. This study aims to identify the type of LF used by the teachers and the barrier faced by the teachers during the use of LF in Arabic Language lesson in primary schools. In addition, several steps and suggestions were highlighted to improve the teacher’s LF in order to overcome the barriers. This study is a qualitative study using observation and interview protocol as a research instrument. The participants consisted of four primary schools Arabic teachers. Observation of teaching is carried out to identify the types of LF while the interviews were conducted to obtain information related to LF and the barriers during the implementation of the teaching and learning. Data is analyzed by making transcripts of the teaching and interviews based on the recording made. The findings showed that there are seven types of phrases in LF used by the teachers as well as a number of obstacles experienced by teachers when applying the LF in the teaching and learning of Arabic language. The barriers were the personalities and attitudes of teachers, teacher’s qualifications and also the Arabic communication environment. The findings from observations and interviews have also suggested a number of solutions for teachers to overcome all these obstacles.