KESEJAHTERAAN, KEPUASAN DAN KEBERKESANAN HIDUP KOMUNITI PULAU SAPANGGAR: PERSPEKTIF KOMUNITI PULAU: Well-Being, Life Satisfaction and Effectiveness among Sapanggar Island Communities: A Perspective of Island Community - SEOK, CHUA BEE; COSMAS, GETRUDE; HJ. MAHALI, SAIDATUL NORNIS (MANU Journal of Humanities, 2018)
Abstrak Kajian ini dijalankan bertujuan untuk memahami indeks kesejahteraan, kepuasan dan keberkesanan hidup komuniti yang tinggal di Pulau Sapanggar. Penyelidikan ini juga bertujuan untuk mengkaji perbezaan pemboleh ubah ini mengikut faktor demografik, iaitu jantina, generasi/umur dan status perkahwinan responden kajian. Seramai 124 orang penduduk Pulau Sapanggar yang dipilih secara rawak telah terlibat dalam kajian ini. Indeks Kesejahteraan WHO-5 (The WHO-5 Well-being Index), The Satisfaction with Life Scale (SWLS) dan The Life Effectiveness Questionnaire digunakan dalam kajian ini. Dapatan kajian menunjukkan indeks kesejahteraan dan kepuasan hidup komuniti Pulau Sapanggar terletak pada tahap sederhana dan tinggi. Tahap keberkesanan hidup dilaporkan adalah tinggi dalam semua dimensi kecuali bagi dimensi kawalan emosi. Bagi dimensi kawalan emosi paling ramai di antara responden melaporkan mempunyai keupayaan kawalan yang rendah jika dibandingkan dengan dimensi keberkesanan hidup lain. Hasil kajian ini juga mendapati bahawa responden perempuan Pulau Sapanggar lebih berpuas hati dengan kehidupan mereka berbanding dengan responden lelaki. Dari segi indeks kesejahteraan, laporan yang diberikan adalah tidak berbeza mengikut jantina, generasi/umur mahupun mengikut status perkahwinan responden. Bagi aspek keberkesanan hidup pula, didapati faktor umur dan status perkahwinan mempengaruhi responden dalam mempersepsikan keupayaan mereka, terutamanya bagi dimensi pengurusan masa, fleksibiliti kecerdasan, kepimpinan tugas dan initiatif aktif. Kata kunci: Indeks kesejahteraan hidup, kepuasan hidup, keberkesanan hidup, kawalan hidup, komuniti, Pulau Sapanggar. This study is aimed at understanding the index of well-being, satisfaction and effectiveness of community living in Sapanggar Island. It also seeks to examine the differences of the variables based on demographic factors such as gender, generation/age and marital status of study respondents. A total of 124 Sapanggar Island residents were selected randomly and involved in this study. The WHO-5 Wellness Index, The Satisfaction with Life Scale (SWLS) and The Life Effectiveness Questionnaire are used to measure the variables in this study. The findings indicate that the index of well-being and satisfaction of the community in Sapanggar Island is at medium and high levels while the level of effectiveness reported is high in all dimensions except for emotional control. For emotional control dimensions, many of the respondents reported having low capability compared to other dimensions of life effectiveness. The findings also reported that female respondents were more satisfied with their lives on Sapanggar Island compared to male respondents. In terms of wellness index, reports provided are not different according to gender, generation/age or the respondents’ marital status. In terms of life effectiveness, it was found that age and marital status influenced how these respondents perceived their capabilities, especially for time management dimensions, intelligence flexibility, active leadership and active initiative, whereas married and older respondents (generation X) demonstrated higher ability. Keywords: Well-being index, life satisfaction, life effectiveness, emotional control, community, Sapanggar Island.