Submissions

Login or Register to make a submission.

Submission Preparation Checklist

As part of the submission process, authors are required to check off their submission's compliance with all of the following items, and submissions may be returned to authors that do not adhere to these guidelines.
  • The submission has not been previously published, nor is it before another journal for consideration (or an explanation has been provided in Comments to the Editor).
  • The submission file is in OpenOffice, Microsoft Word, RTF, or WordPerfect document file format.
  • Where available, URLs for the references have been provided.
  • The text is single-spaced; uses a 12-point font; employs italics, rather than underlining (except with URL addresses); and all illustrations, figures, and tables are placed within the text at the appropriate points, rather than at the end.
  • The text adheres to the stylistic and bibliographic requirements outlined in the Author Guidelines, which is found in About the Journal.
  • If submitting to a peer-reviewed section of the journal, the instructions in Ensuring a Blind Review have been followed.

Author Guidelines

GARIS PANDUAN UMUM JURNAL PSIKOLOGI DAN KESIHATAN SOSIAL (JPsiKS)
Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial
Fakulti Psikologi dan Pendidikan
Universiti Malaysia Sabah
__________________________________________________________________________________

Pengenalan
Jurnal ini mengikut prosedur pewasitan double-blind. Oleh itu, pengarang diminta untuk menghantar manuskrip tanpa nama-nama pengarang, 'affiliations' di dalam teks atau 'page title'. Citasi yang merujuk kepada diri sendiri dan mana-mana rujukan dalam teks seharusnya dielakkan. Muka surat depan yang mengandungi nama, gelaran, nama-nama pengarang, 'affiliations' dan juga alamat surat- menyurat perlu diasingkan daripada teks. Sebarang penghargaan, pendedahan atau maklumat dana penyelidikan juga dimasukkan dalam muka surat berasingan.

Senarai Semak Penghantaran
Sebagai sebahagian daripada proses penghantaran manuskrip, penulis dikehendaki mematuhi arahan penghantaran dalam perkara berikut dan manuskrip akan dikembalikan semula kepada penulis yang tidak mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan.

1. Menghantar manuskrip
Manuskrip yang dihantar perlu menerangkan bahawa manuskrip tidak pernah diterbitkan sebelum ini, tidak di bawah pertimbangan untuk penerbitan di mana-mana, dan penerbitannya telah mendapat persetujuan daripada semua pengarang (sekiranya ada) dan pihak berkuasa yang bertanggungjawab secara jelas atau tidak oleh institut/universiti di mana kerja-kerja penyelidikan ini telah dijalankan. Penerbit tidak akan bertanggungjawab mengikut sisi undang-undang sekiranya terdapat sebarang tuntutan untuk pampasan.
2. Kebenaran
Pengarang yang ingin memasukkan gambar rajah, jadual atau petikan teks yang telah  diterbitkan di tempat lain dikehendaki mendapatkan kebenaran daripada pemilik hak cipta untuk kedua-dua cetak dan format dalam talian dan termasuk bukti bahawa kebenaran itu telah diberikan apabila mengemukakan kertas kerja mereka. Apa-apa bahan yang diterima tanpa apa-apa keterangan akan dianggap berasal daripada pengarang.
3. Bagaimana menghantar manuskrip
Manuskrip sebaik-baiknya hendaklah dikemukakan dalam format Word (.doc or .docx) dan emelkan kepada jpsiks@ums.edu.my
4. Laman tajuk
Laman tajuk perlu mengandungi tajuk, nama-nama penulis dan nama universiti. Tajuk disediakan dalam dwi-bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.
5. Abstrak
Sila sediakan abstrak antara 250-300 patah perkataan. Abstrak tidak seharusnya mengandungi apa-apa singkatan kurang jelas atau rujukan yang tidak spesifik. Penulis perlu menyediakan abstrak dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.
6. Kata kunci
Sila sediakan kata kunci tidak melebihi 5 kata kunci.
7. Teks
Bilangan patah perkataan antara 3,000 hingga 6,000 patah perkataan termasuk abstrak dan rujukan.